Obstetrică-Ginecologie este ramura medicală care se ocupă de sănătatea sistemului reproducător feminin. Ginecologia se concentrează pe prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor care afectează aparatul genital, iar obstetrica este subramura responsabilă cu monitorizarea sarcinii și a nașterii, identificarea anomaliilor cromozomiale la făt și îngrijirea postpartum, dar și cu investigarea problemelor de infertilitate.
Una dintre cele mai importante sarcini ce le revin specialiștilor în obstetrică-ginecologie este depistare cancerelor genitale și de sân, prin consultații și analize specifice. Pasul esențial în prevenirea și depistarea în stadii incipiente a bolilor aparatului genital îl reprezintă consultul de rutină.
Programarea la ginecologie trebuie să fie însoțită de următoarele investigații: o ecografie transvaginală, un test Papanicolau, un examen de secreție și un examen senologic + ecografie mamară.
Medic Primar
Obstetrică-Ginecologie
Medic Primar
Obstetrică-Ginecologie
Unul dintre cele mai importante roluri ale medicilor obstetricieni-ginecologi este acela de a îngriji sarcina unei femei și de a participa la nașterea bebelușului.
Acești specialiști au însă expertiză și în realizarea unei game largi de proceduri, de la cele non-invazive la cele chirurgicale.
Consult de specialitate;
Recoltare probe ginecologice (Papanicolau, HPV, boli cu transmitere sexuală);
Examene ecografice (ecografie pelvină transabdominala, ecografie transvaginala, ecografie obstetricala, ecografie de sân);
Examene ecografice de monitorizare a sarcinii (ecografiile de trimestre, morfologii fetale);
Colposcopie;
Histeroscopie;
Histerosonografie;
Intervenții chirurgicale (chisturi, fibroame, operații de cezariană, chiuretaj, histerectomie etc.);
Planificare familială;
Consiliere pentru probleme de sănătate – menopauză, infertilitate;
Proceduri de reproducere umană asistată.