Cardiologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor inimii.
Inima
Inima este organul care asigură circulația sângelui în organism. Ea este compusă din patru camere: atrii și ventricule. Cele două atrii primesc sângele din vene, iar cele două ventricule îl pompează către artere și către restul corpului. Inima este împărțită în două părți: partea dreaptă și partea stângă, care sunt separate de septul interventricular.
Afecțiunile cardiace
Afecțiunile cardiace pot fi împărțite în două categorii: cele congenitale și cele dobândite. Afecțiunile congenitale sunt cele care apar la naștere și sunt cauzate de o dezvoltare anormală a inimii. Printre acestea se numără defectele septale, defectele valvulare și bolile coronariene congenitale. Afecțiunile dobândite sunt cele care apar în urma unor factori de risc sau a unor afecțiuni care afectează inima. Printre acestea se numără bolile coronariene, insuficiența cardiacă, aritmiile, endocardita, pericardita și miocardita.
Profesor Doctor
Medicină Internă, Cardiologie
Medic Primar
Cardiologie
Medic Primar
Medicină Internă, Cardiologie
Medic Primar
Medicină Internă, Cardiologie
Medic Primar
Cardiologie
Medic Primar
Medicină Internă, Cardiologie
Medic Primar
Medicină Internă, Cardiologie
Medic Primar
Cardiologie
Medic Primar
Cardiologie
Medic Specialist
Cardiologie
Medic Specialist
Cardiologie
Apar în urma unor factori de risc sau a unor afecțiuni care afectează inima.
Sunt afecțiuni care apar atunci când vasele de sânge care alimentează inima cu sânge și oxigen sunt afectate. Acestea includ angina pectorală, infarctul miocardic și ateroscleroza.
Este caracterizată prin creșterea valorilor tensiunii arteriale peste limita normală de 120/80 mmHg. Hipertensiunea arterială poate fi de două tipuri: primară, în cazul în care cauza nu poate fi identificată, și secundară, când este asociată cu alte afecțiuni precum boli ale rinichilor sau ale glandelor endocrine. În absența unui tratament adecvat, hipertensiunea arterială poate duce la complicații grave precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Reprezintă o altă boală cardiovasculară importantă, caracterizată prin obstrucția bruscă a unei artere coronare, ceea ce duce la moartea țesutului miocardic. Principalii factori de risc pentru apariția unui infarct miocardic sunt hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul zaharat, hipercolesterolemia și sedentarismul.
Apare atunci când inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Simptomele insuficienței cardiace includ dispnee, oboseală, edeme la nivelul membrelor inferioare și scăderea capacității de efort. Tratamentele includ medicația, terapia cu oxigen, dieta și exercițiile fizice regulate.
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o altă boală cardiovasculară frecventă, caracterizată prin obstrucția arterelor care alimentează membrelor inferioare, ceea ce poate duce la durere la nivelul membrelor și dificultate la mers.
Fibrilația atrială este o aritmie cardiacă frecvent întâlnită, caracterizată prin contracții neregulate ale atrilor inimii. Această afecțiune poate duce la formarea de cheaguri de sânge care pot fi transportate în alte zone ale corpului și pot duce la accident vascular cerebral.
Aceasta afecțiune cardiacă apare atunci când placa se acumulează în arterele care alimentează inima, reducând fluxul de sânge și oxigen către aceasta. Tratamentele pentru BAC includ medicamente pentru a controla nivelul colesterolului și tensiunii arteriale, angioplastie (un procedeu de deschidere a arterelor blocate) și bypass-ul coronarian (un procedeu chirurgical în care se preia un vas sanguin de pe altă parte a corpului și se utilizează pentru a ocoli arterele blocate).
O altă afecțiune cardiacă comună o reprezintă aritmiile, adică tulburările de ritm cardiac. Acestea pot fi tratate prin medicație sau prin procedee precum cardioversia (un tratament care utilizează un șoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii).
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante boli cardiovasculare, dar există multe alte afecțiuni care pot afecta sistemul cardiovascular. Din acest motiv, este important să se facă un control medical periodic și să se urmeze un stil de viață sănătos pentru a preveni apariția acestor boli și a reduce riscul de complicații.
Iată simptomele care trebuie să te determine să programezi degrabă un consult de cardiologie:
🔔 dureri în piept, care pot varia de la un ușor (dar persistent) disconfort în zona toracică la dureri puternice. Nu doar intensitatea, ci și tipul de durere poate diferi: de la presiune, la senzația de gheară care strânge sau durere ascuțită;
🔔 dificultăți de respirație, respirație șuierătoare;
🔔 oboseală persistentă;
🔔 senzație de slăbiciune;
🔔 palpitații (senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau neregulat);
🔔 transpirație abundentă;
🔔 amețeli, vertij;
🔔 stare de greață și vărsături;
🔔 edem în partea inferioară a picioarelor, însoțit sau nu de amorțeli și senzația de picioare reci.