Ecografie

Ecografia este o investigație imagistică noninvazivă cu ultrasunete, care ajută medicul să vizualizeze organele și alte structuri anatomice interne, pentru a putea stabili un diagnostic de certitudine sau a monitoriza diverse afecțiuni. Cu ajutorul ecografului sunt evaluate structurile moi.

Când este recomandată o ecografie?

La ora actuala ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera: obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluias organ, rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, posibilitatea de repetare.

Fiind o investigație imagistică necesară pentru diagnosticare în patologii extrem de diverse, ce includ toate structurile anatomice moi, cu excepția plămânilor și a creierului, procedura e recomandată ori de câte ori pacientul are o suferință la nivelul acestor structuri, pentru ca medicul să vadă dacă există o modificare morfologică sau funcțională care cauzează simptomele acuzate.

Anumite tipuri de ecografii sunt indicate și în lipsa simptomelor, ca metodă de prevenție – ecografia mamară și cea transvaginală sunt, de exemplu, recomandate anual, în cadrul programului de screening destinat femeilor.

Medicii Pronia

Tipuri de ecografii

Ecografii Doppler

Ecografiile Doppler, folosite în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare, presupun vizualizarea și măsurarea fluxului sangvin în artere și vene. In general, se recomandă pacienților cu vene varicoase, cu risc de ateroscleroză sau cu suspiciune de tromboză venoasă. Evaluarea circulației sangvine poate fi evaluată prin Doppler în diferite părți ale corpului – membre superioare sau inferioare, gât, organe interne.

Ecografie abdominală

Ecografia abdominală poate fi totală, de abdomen inferior sau de abdomen superior, în funcție de afecțiunea suspectată și organele investigate.

Ecografia de abdomen superior vizează patologii ale ficatului, stomacului, vezicii biliare și căilor biliare, splinei, rinichilor și pancreasului. Cea de abdomen inferior examinează ovarele, uterul, colul, vezica urinară și trompele uterine în cazul femeilor și vezica urinară, prostata și veziculele seminale, în cazul bărbaților. Aceasta este utilă în investigarea patologiei pelvine. Iar ecografia de abdomen total este utilă pentru examinarea tuturor organelor din cavitatea abdominală.

Ecografie de organ

În funcție de patologia suspectată, medicul poate recomanda investigarea imagistică a vezicii biliare sau a vezicii urinare, a ficatului, rinichilor, pancreasului sau splinei.

Ecografie reno-vezico-prostatică

Pe lângă examinarea ecografică a rinichilor și vezicii urinare, în această investigație imagistică se adaugă examinarea prostatei, când medicul suspectează o inflamație la acest nivel, existența unor calculi sau prezența cancerului. Poate fi recomandată și în infertilitate.

Ecografie mamară

Ecografia mamară vizează examinarea sânului, pentru depistarea oricăror modificări structurale și detectarea precoce a afecțiunilor mamare. Este recomandată anual, ca parte a pachetului de analize și investigații de prevenție a cancerului – de regulă, în aceeași perioadă cu examinarea ginecologică și efectuarea testului Papanicolau. Ecografia mamară poate fi recomandată pacientelor de specialistul în obstetrică-ginecologie sau de medicul specializat în chirurgia sânului.

După 40 de ani, devine complementară mamografiei (dacă nu există contraindicații pentru mamografie).

Ecografie de părți moi

Vizează investigarea imagistică a țesuturilor moi când sunt depistate sau suspicionate adenopatii, chisturi, abcese, hematoame, lipoame sau formațiuni tumorale. Această procedură ajută atât la confirmarea diagnosticului, cât și la monitorizare post-chirurgicală a sănătății pacientului.

Ecografia de tiroidă

Ecografia de tiroidă este recomandată de specialistul în endocrinologie, dacă în timpul consultației, la palpare, a constatat prezența unor noduli tiroidieni, dar și dacă există modificări ale funcției glandei tiroide, dacă pacientul are gâtul umflat sau prezintă risc pentru afecțiuni tiroidiene. Prin examinare sunt evidențiate orice anomalii tiroidiene – noduli, tumori, inflamații.

Ecografie transvaginală

Aceasta investigatie presupune introducerea sondei de ecograf în vagin, nu este dureroasă și poate fi folosită de pacientă inclusiv în timpul sarcinii. Este o procedură care ajută la detectarea chisturilor ovariane, a polipilor endometriali, a fibroamele uterine și chiar a cancerul ovarian.